Hoi, ik ben

Monique Martens

Waarmee kan ik jou helpen?

Hoi, ik ben

Monique Martens

Waarmee kan ik jou helpen?

Sjamanistisch Healer & Mentor

Dat klinkt misschien vager dan het is...

Ik zal je in het kort uitleggen waarom ik denk dat sjamanisme niet zo ‘zweverig’ is als je misschien denkt.

Binnen het sjamanisme is de natuur erg belangrijk. In basis is de natuur altijd in balans. Voor jou als mens is het ook fijn als je in balans bent. Want dan voel je je prettiger en gelukkiger en ben je een fijner mens. Sowieso voor jezelf. En daarmee tegelijkertijd ook voor anderen. Wij kunnen heel veel elementen uit de natuur toepassen in ons leven voor een betere balans.

De vier elementen spelen ook een heel belangrijke rol in het sjamanisme: aarde, water, vuur en lucht.

vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en spirit

Naast deze vier elementen is er nog een vijfde element. Dat is spirit, ook wel ether of geest genoemd. Het is de spirituele kracht die alles met elkaar verbindt. De magie!

De vijf elementen vormen samen een pentragram. Het pentragram is een voorbeeld van de gulden snede. Het patroon van de gulden snede vind je overal terug, ook in de natuur. Maar dat is weer een heel ander verhaal waar ik nu niet verder op inga.

Je heb als mens eigenschappen van alle vijf de elementen nodig in je leven. Zowel letterlijk als figuurlijk.

In mijn healing en mentoring maak ik veel gebruik van de natuur en van de vijf elementen.

Je voelt je het beste als alle elementen met elkaar in balans zijn. Dan ben je in harmonie met jezelf en je omgeving. Dan voel je je ‘in je element’. En dat is wat jij graag wilt, toch?

I will not rescue you, for you are not powerless.
I will not fix you, for you are not broken.
I will not heal you, for I see you in your wholeness.
I will walk with you through the darkness, as you remember your light.

A Medicine's Woman's prayer

Mijn verhaal

In ieders leven gebeuren er wel dingen

Ook in mijn leven. Van de buitenkant was ik altijd die vrolijke, spontane, optimistische, succesvolle, stoere en sterke vrouw. Juist ja, die alles aankon. En die altijd maar doorging.

Maar ook ik heb mijn uitdagingen gehad.

Monique Martens - edelhert in Schotland

Mijn carrière

Toen ik van de middelbare school kwam wilde ik ‘iets doen’ met creatieve therapie. Mensen op een positieve manier helpen. Maar helaas, ik werd uitgeloot bij alle vervolgopleidingen waarvoor ik mij aanmeldde. Dat jaar en het jaar daarna wederom. Dus ben ik gaan werken.

Ik kwam in het bedrijfsleven terecht. Lange tijd heb ik gedacht dat dit het was. Ik heb allerlei avondstudies gedaan en langzaamaan bouwde ik een heuse carrière op in internationale marketing & sales. Ik reisde door Europa (en soms ook daarbuiten) om contacten te leggen en onderhouden. In het begin natuurlijk ontzettend interessant. Maar uiteindelijk bracht ik meer tijd door in vergaderruimtes, hotels, vliegtuigen en taxi’s, dan dat ik op kantoor of thuis was.

Totdat ik op de verjaardag van mijn zus hoorde dat mijn vader die maand al drie keer in het ziekenhuis was geweest en ze hadden mij dat niet verteld. “Omdat jij het zo druk hebt”, zeiden ze. Met mijn vader kwam het toen gelukkig allemaal goed, maar het zaadje was geplant…

Ik was al langer aan het denken: “Is dit het nou”. En toen heb ik mezelf twee vragen gesteld. Vraag één: “Wil ik 65 (toen nog de pensioenleeftijd) worden en dan nog steeds dit werk doen?” En vraag twee: “Wil ik 65 worden en denken had ik het maar ooit geprobeerd?” Op beide vragen kon ik een duidelijk “nee” antwoorden.

Dus, toen heb ik mijn baan opgezegd en ben ik in 2002 voor mezelf begonnen. Inmiddels dus al weer 20 jaar geleden. Ik ben begonnen met kunstbemiddeling tussen kunstenaars en de zakelijke markt. Na een jaar of twee leerde ik om voor mezelf een website te maken. Toen kreeg ik achter elkaar diverse verzoeken ‘of ik voor hun ook een website kon maken’. Ik leerde alles over programmeren, codes, toegankelijkheid en nog veel meer. En voordat ik het wist had ik twee bedrijven. Eind 2008 heb ik het kunstbemiddelingsbedrijf afgestoten en ben ik met alleen websites verder gegaan.

bg-werk-in-uitvoering

Ondertussen privé

In al die jaren had ik regelmatig behoorlijke fysieke klachten. Al sinds mijn 23e heb ik ernstige rugklachten, die uiteindelijk leidden tot een zware rugoperatie in 2009. En in 2012 had ik een ernstig auto-ongeluk waarvan de naweeën nog lang doorsijpelden: een trauma en veel fysieke problemen die je aan de buitenkant niet zag, maar die er wel waren. En die leidden tot een langdurig herstel.

En zo krijgt iedereen in zijn leven te maken met uitdagingen. Maar, ik zeg altijd (ook tegen mezelf):

“Je hebt geen invloed op wat je overkomt, maar wel op hoe je ermee omgaat.”

Vanuit die gedachte is het mij gelukt om steeds weer opnieuw zingeving te vinden.

Tijdens mijn herstel heb ik wel wat dingen in mijn leven aangepast, maar het eind van het liedje was dat ik toch min of meer op dezelfde voet verder ging als daarvoor: stug doorwerken in en aan mijn business en altijd voor iedereen klaarstaan. Ik kon moeilijk ‘nee’ zeggen. En ik kon mijn grenzen niet aangeven, zowel zakelijk als privé. Voor iedereen zorgen dus, behalve voor mezelf…

Een paar jaar geleden besefte ik dat er iets niet helemaal lekker ‘zat’. Het kriebelde. En het knaagde. Ik voelde me niet helemaal happy met mezelf en met wat ik deed. Ik had nog steeds mijn eigen webdesign bureau en vond dat ik leuk werk had. Het liep allemaal wel. Maar nogal stroef. Ik voelde geen flow…

Ik kon er maar niet de vinger op leggen wat er nou mis was. Al een paar jaar deed ik van allerlei webinars en online trainingen om te kijken waar ik mezelf nog kon verbeteren. Maar steeds had ik het idee: “Dat weet ik eigenlijk al, daar heb ik al veel ervaring mee” en dergelijke…

Totdat ik me aanmeldde voor een online training van een personal & business coach. Alles wat zij vertelde voelde als “Aha, ja dat is het.” Ze had het over op wilskracht leven en werken. Altijd maar doordraven. En over niet senang zijn met jezelf. En dat juist dat laatste gedeelte voor 80% verantwoordelijk is voor jouw geluk en succes. Ik heb de knop doorgehakt en ben aan haar coachingstraject begonnen.

Jeminee, wat een reis is dat geworden. Samen met haar ging ik al vrij snel de diepte in. Blokkades uit mijn leven, mijn familiesysteem en mijn recente en verre verleden kwamen boven water en werden opgelost. Of ontworteld zoals zij dat noemt. Daarvoor gebruikte zij diverse technieken die ik allemaal als ontzettend bijzonder en waardevol heb beschouwd.

Om je te herinneren wie je bent,
moet je vergeten wie ze je leerden om te zijn.

Sjamanistische wijsheid
Monique Martens - 3-daagse try-out sjamanendrum

Mijn eigen pad vinden

Ik werd uitgedaagd om na te denken over datgene waar ik helemaal warm van wordt: sjamanisme, natuur, wandelen, dieren, Kelten, mensen helpen. En om uit te zoeken wat deze dingen nou precies voor mij betekenden.

Zo kwam ik uiteindelijk op mijn eigen pad terecht.

In de afgelopen jaren heb ik een complete transformatie doorgemaakt. Voor mij voelt het als ‘thuiskomen’. Ik voel nu een grote zelfliefde en een diep vertrouwen om mezelf te zijn en te doen waarvoor ik hier op aarde ben.

“Ik ben megagelukkig en voel het vuur weer in mij branden!”

Waarom is dit zo belangrijk voor mij?

Niets is belangrijker voor mij dan vrijheid! In de breedste zin van het woord.

Als je vrij bent om helemaal jezelf te zijn, voel je weer vuur, passie en harmonie. En pas dan ervaar je weer innerlijke rust en verbinding met jezelf!

Je ziet het

Ik weet dus uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om ‘gewoon’ eens hulp van buitenaf in te schakelen. Jarenlang vond ik dat ik altijd alles aan moest kunnen. Dat ik in mijn eentje al mijn problemen maar moest oplossen. Fysiek, mentaal, het maakte niet uit, ik bleef maar doorworstelen en -ploeteren. Ik was toch die stoere en sterke vrouw? Die zich wel alleen kon redden?

Maar toen ik uiteindelijk besloot om ’toch maar een keertje’ hulp van buitenaf in te schakelen, ging het ineens een stuk beter met mij. En dat gun ik jou ook zo!

Ik help je graag

Je hebt het gezien: mijn persoonlijke levenservaringen spelen een heel belangrijk rol in wat ik nu doe: jou begeleiden en inspireren om je bewust te worden van jouw eigen antwoorden. En samen met jou de oplossingen vinden die bij jou passen. Zodat jij de juiste keuzes maakt om weer rust te vinden in jouw hoofd èn lijf. Dat je je meer ontspannen en energieker voelt. Dat jij weer happy bent met jezelf en je leven. En dat jij het vuur in jezelf weer voelt branden!

Wil jij ook weer rust, ruimte en verbinding met jezelf, je omgeving en je leven? Wil jij ook weer het vuur in jezelf voelen branden? Ik weet het: het moeilijkste is om de eerste stap te zetten. Zal ik je daarbij helpen? Durf je over die drempel te stappen?

Wil je graag een keer samen sparren om te kijken naar jouw situatie en hoe ik jou kan helpen?

I am not what happened to me,
I am what I choose to become.

Carl Gustav Jung

Ik volg de driejarige opleiding Sjamanisme, Meditatie & Healing van Jij en Je Leven en heb het tweede jaar inmiddels afgerond.

Ik heb met succes de CRKBO-geregistreerde Wandelcoach Opleiding® van Het Coach Bureau afgerond.