Nieuwe maan en lente-equinox

Nieuwe maan en lente equinox - eieren en paashazen

De nieuwe maan markeert altijd het begin van een nieuwe cyclus. Het is dan tijd om zaadjes te planten (letterlijk en figuurlijk), intenties te maken en af te stemmen op de energie van wat je de komende periode wilt creëren. Het is ook een goede tijd om BEWUST-AANWEZIG-ZIJN in je leven te oefenen.

De nieuwe maan van maart 2023 vindt slechts een paar uur na de lente-equinox plaats. Daardoor wordt de kracht van deze nieuwe maan versterkt. De lente-equinox is het begin van het nieuwe astrologische jaar. Zowel de lente-equinox als de nieuwe maan gaan over einde en nieuw begin en het feit dat ze praktisch samen vallen versterkt deze energie nog meer.

Het nieuwe astrologische nieuwjaar start altijd met Ram. Ram wordt geregeerd door Mars en is een powerhouse vol vurige energie en passie. Maar als je de energie verkeerd gebruikt kan het tot bijvoorbeeld frustratie, irritatie of rusteloosheid leiden.

Gebruik je energie dus goed!

Ik ben weliswaar geen astroloog, maar kan je wel vertellen dat het een drukte van belang is met planeten die op dit moment in Ram staan. Ram is zoals ik al zei een heel krachtig teken en al die planeten in Ram versterken deze kracht nog meer. Daarnaast zijn er nog meer planeten die erop wijzen dat er grote veranderingen zijn te verwachten, voor jouzelf en voor de hele wereld. Maar dat is misschien iets voor een andere blog.

We gaan dus met zijn allen naar een hoger niveau en dat betekent dat je in je moed en kracht mag stappen, dat je risico’s mag nemen, dat je nieuwe wegen mag bewandelen en nieuwe dingen kunt ontdekken. Heb moed om obstakels te overwinnen. Vind de motivatie om door te gaan. Misschien wel tegen alle verwachtingen in. Zelfs die van jezelf.

Lente-equinox

De lente-equinox is ook het moment van een nieuw begin van de natuur. De winter is voorbij en de natuur begint aan een nieuwe levenscyclus. Dit is het moment waarop dag en nacht precies even lang zijn en de dagen langer worden dan de nachten. Het wordt langer licht, de sappen gaan weer stromen, de bomen komen weer in knop en overal ontwaakt de natuur vol geuren en kleuren en langzaam wordt alles weer vervuld van levenskracht. De lente begint. Het is tijd om weer in actie te komen.

Ostara, het Keltische lentefeest

Dit moment wordt door de Kelten gevierd met het lentefeest dat Ostara wordt genoemd, naar de Germaanse godin Ostara. Haar naam slaat op het Oosten, waar de zon opkomt en zij is de lentegodin van het leven, de vruchtbaarheid, jeugdigheid en enthousiasme.

Het Ostara feest vormt een belofte voor een overvloedig en vruchtbaar jaar. Zowel het ei als de haas zijn symbolen van vruchtbaarheid en nieuw leven, evenals vuur maken, dansen, bloemen en vrolijke spelletjes.

De naam Ostara kom je misschien bekend voor als je aan het Engelse Easter denkt of het Duitse Ostern. Nederland kende vroeger ook het Oosterfeest, echter heeft de kerk ooit besloten dat de naam werd aangepast naar het Joodse Pesach (Pasen dus). Wel werden de – vanuit de kerk gezien ‘heidense’ – gebruiken vanuit Ostara overgenomen zoals het schilderen van eieren, vuur maken en de haas als lentesymbool.

Paaseieren

In oude tijden werden eieren rond de akker begraven, om de vruchtbaarheid van het land te bevorderen en de oogst te zegenen. Hier komt de traditie van het eieren verstoppen vandaan.

Er zijn specifieke kleuren die gebruikt worden voor het schilderen van eieren en voor de versieringen. De kleur rood staat voor het leven, groen staat voor de nieuwe planten die opkomen en geel staat voor de zon.

De datum van Pasen kun je ook berekenen aan de hand van de lente-equinox: neem de eerstvolgende volle maan na de lente-equinox en de eerste zondag daarna is het Eerste Paasdag.

Een nieuw begin

Naast de natuur worden ook wij letterlijk herboren, alsof we wakker worden uit een diepe winterslaap, klaar om mee te delen in de krachtige energie van de aarde en de uitdaging om alle dagelijkse veranderingen van de aarde te trotseren.

Het is de tijd voor het maken van een nieuwe start: nieuwe kleding, een nieuw kapsel, een nieuwe baan, nieuwe relaties, grote voorjaarsschoonmaak, nieuwe leefsituaties of een nieuwe woonplaats. Wat voor jou van toepassing is.

Liefs,
Monique 🙏🏻🌀💙

Leuk als je dit deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *