De 12 Heilige Nachten

De 12 Heilige Nachten

Gisteren was het 21 december, de dag van de winterzonnewende, ook wel midwinter genoemd. Het is de kortste dag en de langste nacht van het jaar. Drie dagen lang blijft de zon stil staan. Daarna begint hij weer te stijgen en worden de dagen weer langer.

De 12 Heilige Nachten

Na die drie dagen beginnen de 12 Heilige Nachten. Dat is wanneer wij op 24 december Kerstavond vieren. Al lang voordat de christenen Kerstmis en Drie Koningen vierden, vierden de Germanen deze bijzondere periode. Zij noemden het Yule. Maar ook wel ‘de tijd die over is’. Natuurvolkeren rekenden met maan-maanden: een jaar heeft 12 manen en er zijn twaalf periodes tussen twee volle manen. Dat betekent dat een maanjaar 354 dagen telt. Echter, een zonnejaar is 365 dagen. Dat is dus een verschil van 11 dagen en 12 nachten.

Bezinning en verstilling

Om het jaar weer op elkaar te laten aansluiten werden deze (rest)dagen gebruikt voor bezinning en verstilling. Om de balans op te maken dus. De oude volkeren beschouwden deze periode als een mystieke tijd. Een soort schemerperiode tussen twee jaren. Hemel en aarde staan dicht bij elkaar en de werking van de geestelijke wereld is beter te voelen.

Daar komt bijvoorbeeld ook de tekst vandaan van het bekende kerstliedje “Midden in de winternacht ging de hemel open”.

Je ziet dat bepaalde tradities van de Yule feestperiode zijn overgenomen in onze kersttradities, zoals het in huis plaatsen en verlichten van bomen en groenblijvende decoratie. En het geven van cadeautjes.

Mijn cadeau voor jou volgt nog. Lees gewoon verder…

Dromen

In de periode van de 12 heilige nachten kunnen je dromen helderder zijn dan normaal. Ze geven inzicht en boodschappen die van betekenis kunnen zijn voor het nieuwe jaar. Je dromen zijn daarmee een waardevolle aanvulling op de stilte en bezinning die deze periode brengt.

Kijk de komende twee weken eens wat jouw dromen jou vertellen. Leg pen en papier naast je bed, zodat je je dromen direct kunt opschrijven als je wakker wordt. Want je weet, dromen dwarrelen als wolken voorbij en zijn weg voordat je er erg in hebt…

Het afgelopen jaar

Wat je ook kan doen is om tot Oud en Nieuw voor jezelf te gaan voelen wat dit afgelopen jaar voor jou belangrijk is geweest, waar je blij van werd. En wat je niet meer dient voor volgend jaar en je los wil laten. Schrijf ook dat op. Want dan onthoudt je het beter en heeft het meer impact. 

Het nieuwe jaar

Vanaf 1 januari kun je je dan meer richten op wat je voor het nieuwe jaar wenst, wat je verlangens zijn, welke talenten je meer wilt ontwikkelen en waar je jouw energie op wilt richten. Wat jouw intenties zijn voor het nieuwe jaar.

Het is heel bijzonder hoe het werkt. Maak duidelijk aan het universum wat jij wilt. Stel je daarbij voor dat je al bezit wat je je wenst. Het kan gaan om iets voor jezelf, maar ook voor een ander. Of voor de hele wereld. Het universum  zal je dan een antwoord geven. Maar let wel: soms komt dit niet direct en heeft het tijd nodig. Het universum geeft je wat jij nodig hebt op het moment dat het goed is voor jou!

Schrijf de eerste dagen van januari eens op wat naar boven komt en ‘tune in’ op je intuïtie om de boodschappen beter voor jezelf te kunnen begrijpen.

Mijn cadeau voor jou: (gratis) online meditatie/visualisatie

Op 6 januari is het feest van de Drie Koningen waarmee de 12 Heilige Nachten eindigen.

Die avond vanaf 20.00 uur geef ik een online meditatie/visualisatie. Het is gratis, een nieuwjaarscadeau aan jou! Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Als je hierbij aanwezig wilt zijn, laat het me dan weten. Dan zet ik je op de lijst en stuur ik je tegen die tijd een Zoom-link waarmee je kunt inloggen.

Voor nu wens ik jou en je naasten hele fijne feestdagen toe en vooral veel rust, ruimte en verbinding in 2022!

Liefs,
Monique 🙏💖

Leuk als je dit deelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *